SVARTA BJÖRN

Svarta Björn är en mycket mytomspunnen kokerska. Det finns flera som burit namnet Svarta Björn t.ex. Anna Jensen och Anna Simonsen men den mest omtalade är Anne Rebecka Hofstad. Hon var lång, mörklockig, vacker, ovanligt intelligent och hade ett explosivt temperament. Anne föddes den 7 april 1878 på Offersöy i Tjötta, Helgeland, Nordnorge. Hon var ovanligt stark redan som ung flicka.Hon tog en mjölsäck på ryggen och bar den tvåhundrameter från kajen och upp till föräldrahemmet.Hennes mammma dog troligen när Anne inte var så gammal. Annes pappa var sjöman och förliste med sitt fartyg.

ARBETE

Svarta Björn kom till Rombackbotten med båt. Hon var där en natt. Sen for hon vidare till Sverige, Tornehamn. Hon arbetade på berget Sulitelma och det var i slutet av 1800-talet.Hon arbetade sen som kocka vid Ofotenbanan i Riksgränsen där hon blev känd för sitt glada humör och sin duglighet. Hon blev älskad av rallarna.

SITT NAMN

Hon kallade sig själv Anna. Det sägs att hon fått sitt namn av en gammal lapp, som var på besök i baracken, där Svarta Björn var kocka. Eller... från det norska namnet börn på barn. -Hon kallades också från början Norska börn ... det norska barnet.För rallarna blev det mera naturligt att ge Anna med hennes svarta hår och ögonbryn, hennes farliga mörka ögon,hennes från början ståtliga figur och hennes ovanliga styrka namnet Svarta Björn.Namnet härstammar också från någon indianbok som hamnat i baracken.

RALLARMINNEN

Patrik Samuelsson är en gammal rallare som har träffat henne och berättat.Hösten 1900 träffade han henne vid ett förråd i Tornehamn. Hon var snygg och mörk.Han beskriver henne som en utslagen ros bland törne och tistlar. Hon kallade honom för "greigut" och önskade honom välkommen åter när dom skildes åt. Han kan förstå varför hon blev så beryktad före de andra kockorna som var mycket sämre.Hans slutord var: Svarta Björn, glädjespriderska, samarit, potatiskocka.Gamleby- Johan, Nestor Johanssons beskrivning om sitt möte med Svarta Björn. Han tycker att hon var ganska tillknäppt, kanske beroende på hennes sjukdom.Rallarna Jernbergs rälsläggarlag beskrev henne som något övernaturlig i sitt känsloutövande och hon begärde aldrig någon ersättning för sina tjänster.

KÄRLEK OCH DÖD

Den första mannen som hon blev kär i kunde hon gifta sig med. Svara Björn blev hänsynslöst utnyttjad av rallarna och hon kunde ligga med flera män på en natt.. Och de tog girigt för sig av allt hon hade att ge dem men hon fick ingentig tillbaka.Hon var "rallar -madrass" och alkoholist.Till sist fick hon en venerisk sjukdom.Svarta Björns stora kärlek var Ådals-Kalle.Han hade svikit henne för en annan kocka Maja Well.En dag begavs sig Svarta Björn till Stordalen för att hämta tillbaka Ådals-Kalle.När Maja Well fick höra hennes ärende blev hon svartsjuk. När Svarta Björn kommit fram utbröt ett vilt slagsmål mellan de två kvinnorna. Maja träffade Svarta Björn i bakhuvudet så att hon svimmade av . Svarta Björn fördes till sjukstugan i Tornehamn, där hon blev liggande bedövad. Hon dog senare i lungsjukdom. Hon blev bara 22 år gammal.

Maja fick sen heta Björndödaren. Maja var stor , stark, fräck och otrevlig på alla sätt. Svarta Björn blev buren till sin grav på Tornehamn kyrkogård av sina ständiga rallare och vigd till ro av en ung präst. Karlarna öste jord och ljungblommor över hennes kista och på gravkullen ställde de ett järnspett som symbol för det slit hon delat med dem. Spettet blev snart utbytt mot ett vitt träkors. På korset stod det Anna Norge 12/10 1901. 1982 satte släktingar upp minnessten. Människor vallfärdar dit och hedrar hennes minne.

KORA EN SVARTA BJÖRN

Man har korat en Svarta Björn i Norge i 40 år. Detta sker i mars varje år under "vinterfestukan". Här i Sverige har vi korat en Svarta Björn i 5 år . Det sker samtidigt som rallarfesten. Folket får rösta på den som dom tycker är bäst och den som får mest röster vinner. Vinnaren i svenska tävlingen får åka till tävlingen i Norge och är med där.

För att vara med i tävlingen måste man :

* vara mörkhårig

* ha goda kuskaper i engelska

*vara minst 20 år

*ogift

* bosatt i Kiruna under ett år

Detta är ett arbete av: Anna Östdahl och Pernilla Pääjärvi.